Watercolor for beginners / Yeni başlayanlar için suluboya

”Ben de Suluboya yapmak istiyorum” diyenler buyurun; Suluboya 101

Suluboyaya nasıl başladığımı anlattıktan sonra en çok aldığım yorumlardan biri ‘’Ben de suluboyaya başlamak istiyorum, ne tavsiye edersin?’’ sorusuydu. Bu sebeple kendi bildiğim kadarını sizlere de aktarmak istedim. Öncelikle yazdıklarımın naçizane tavsiyelerim olduğunu belirtmek isterim. Gelelim başlangıçta suluboyaya nasıl başlayabileceğimize. İlk olarak ‘’nasıl çizimler yapmak istiyorum?’’  sorusunu kendimize sormamız ve yanıtlamamız gerekiyor bence. Bunun için sosyal medyada beğendiğiniz -Pinterestte çok güzel çizimler var- suluboya çalışmalarını kaydedip, bu çalışmaları taklit ederek başlayabilirsiniz. Size güzel yapamadığınızı düşündürecek birçok sebep bulacaksınız, buna eminim ama sanırım bu düşünce hiçbir zaman geçmiyor. Fakat bence buna iyi tarafından bakmak lazım, bu düşünce sizi daha iyisini yapma isteğine ulaştırabilir. Ayrıca bunu hobi olarak yapmıyor muyuz? yanlışı doğruyu bir kenara bırakmakta fayda var. İçinizden nasıl geliyorsa öyle yapın derim. Bırakın renkler suya karışsın!

Lafı uzatmadan ‘’evet ben karar verdim başlayacağım. Güzel yapamadığımı düşünsem de devam edeceğim.’’ diyenler için bir sonraki soruya; ‘’ Hangi malzemeler ile başlamalıyım?’’

Elinizde hangi suluboya ve kağıt varsa hiç yenilerini almadan direk başlamanızı öneririm. Ben yeni suluboya ve malzemelerimle bu işe başlamak istiyorum diyenler için önerilerim;

Talens Van Gogh 12+3 suluboya seti. Renk çeşidi az görünse de merak etmeyin karışımlarla çok güzel renkler ortaya çıkabiliyor. Ayrıca içinden 6 numara fırça da çıkıyor. Yeni başlayanlar için gerçekten ideal bir boya. Ayrıca St. Petersburg White Nights, Mission Silver Serisi, Winsor Newton Cotman markaları da çok kullanılanlar arasında, tercih edebilirsiniz.

Canson Montval 300 gr. Cold Pressed Suluboya kağıdı. Tabi başka marka kağıtlar da kullanabilirsiniz ama önemli nokta kağıdın gramajı. Suyu kaldırması ve boyayı iyi tutması için en az 300 gr. olması mühim. Ayrıca cold pressed olması da başlangıç için ideal.

6 veya 8 numaralı sentetik yuvarlak uçlu fırça. Fırça numarası kişiye göre veya çizeceğiniz resme göredeğişiklik gösterir. Bunun için deneme yanılma yöntemi en önemlisi. Çok farklı markaların birçok çeşit kıldan fırçaları mevcut. Başlangıçta kafanızı karıştırabilir. Bu sebeple bütçenize uygun herhangi bir markanın (Pebeo, Habico, Van Gogh, Big Point, Karin By Da Vinci) sentetik fırçasıyla başlayabilirsiniz.

Boya, kağıt ve fırça önerilerimi yazdıktan sonra bence önemli olan bir diğer hususa geleyim. Boya yaparken iki adet su kabı ve bir bez parçası kullanmak.

Çizmeye nereden başlayacağımıza karar verdikten sonra,  kurşun kalemle bastırmadan çizip boyamaya başlayabilirsiniz. Suyu bol bol kullanmaktan korkmayın! Hatta ilk resminize, kağıdı tamamen ıslatıp üzerine renkleri karıştırarak başlayabilirsiniz. Renklerin suyla dansını izlemek sizin de hoşunuza gidecek.

Bir sonraki yazımda suluboya teknikleri, renkler ve malzemeler hakkında daha ayrıntılı bahsedeceğim. Yaptığınız çalışmaları bana da gönderirseniz sevinirim.

Umarım faydalı olmuştur. Yeni başlayacaklara bol sulu çalışmalar!

Bol suyla kafama göre renkleri karıştırdığım ilk çalışmam.

2 Comments

    • Avatar

      Zehra Kuşakcı

      “Ayrıca bunu hobi olarak yapmıyor muyuz? yanlışı doğruyu bir kenara bırakmakta fayda var. İçinizden nasıl geliyorsa öyle yapın derim. Bırakın renkler suya karışsın!”
      Bu bakış açısına bayıldım! Takipteyim 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *